Monday, 11 February 2013

MOHAMED ROSELAN JOHAR: Wira Perang Dunia Kedua 1941-1945


oleh Zabidin Hj Ismail

Mohamed Roselan Johar dilahirkan pada 1 Jun 1923 di Kampong Batu Tiga, Temoh, Perak. Pernah menerima pendidikan di GES, Tapah (kini: Sekolah Menengah Buyung Adil) yang terletak kira-kira lima kilometer dari kampong Batu Tiga Temoh.  Gurunya ketika itu ialah Kapten Abdul Hamid Khan[1] dan Dayal Singh.
 
Pindah ke Pahang

Tidak lama bersekolah di GES, dia telah dibawa oleh bapa tirinya, Saidin, ke tempat kerjanya di Bentong, Pahang dan kemudian ke Kuala Lipis. Semasa di Kuala Lipis bapa tirinya cuba memasukkannya ke Clifford School, Kuala Lipis tetapi tidak mendapat tempat. Guru Besar sekolah itu seorang Inggeris bernama D.B.J. Ambler telah mengambilnya  bekerja sebagai store keeper di Pejabat  Volunteer, Kuala Lipis kerana beliau adalah seorang Captain dalam Pahang Volunteer.  Masa itu ialah tahun 1941 dan Mohamed Roselan diterima berkhidmat sebagai seorang Volunteer dalam Machine Gun Section (MGS) di Sungai Lembing, Pahang. Kemudian dia bersama MGS dihantar  ke Kelantan dan ditempatkan  di tepi laut dekat  dengan bandar Kota Bharu.

Ketika Jepun mendarat di Kota Bharu pada 8 Disember, 1941 MG Stelah  terlibat dalam menentang pendaratan tentera Jepun itu. Tetapi apabila tentera Jepun berjaya mendarat di Kota Bharu, MGS diperintahkan berundur ke Kuala Lipis dan kemudian ke Kuala Lumpur. Selepas dua hari di Kuala Lumpur, MGS diperintahkan pula  ke Singapura. Sewaktu di Singapura beliau berjumpa semula dengan Captain DBJ Ambler.  Kapten itu telah membawa Mohamed Roselan tinggal bersama-samanya.

Apabila British menyerah kalah kepada Jepun di Singapura, kira-kira jam 12 malam 15 Februari, 1942 askar-askar British diberitahubahawa mereka akan dijadikan orang tawanan Jepun. Captain Ambler membuat keputusan lari meninggalkan Singapuradan mengajak Mohamed Roselanpergi mengikutnya. Mereka bergegas keluar dari Singapura dengan menaiki sebuah tongkang.Ada 21 orang dalam tongkang tersebut termasuk seorang India dan dua ekor anjing. Mereka melarikan diri ke Sumatera.
Medan, Indonesia

Mereka akhirnya sampai di Medan, Sumatera Utara. Dari bandar Medan mereka menaiki lori menuju Padang, di Sumatera Barat melintasi kabupaten Pasaman, Rao dan Bukittinggi. Mereka “tersadai” di Padang selama empat hari.  Ketika hari terakhir di Padang, kebetulan sebuah kapal dagang dari Australia singgah di pelabuhan Padang untuk Ceylon (sekarang: Sri Lanka). Mereka menumpang kapal itu dan sampai di Ceylon setelah berlepas dua hari dari Padang. Dari Ceylon mereka menaiki kapal lain menuju  Bombay (sekarang: Mumbai).   
  
Sebaik sahaja mendarat di Bombay, Captain Ambler terus menyertai 2nd Battalion Royal Berkshire Regiment yang dipenuhi askar British. Captain Ambler turut membawa Mohamed Roslen masuk berkhidmat dalam Regiment tersebut dan diberi No. 6301300. Captain Ambler  mendaftarkan namanya sebagai Mohamed Roselan bin Salleh. Tugasnya ialah menjaga setor.  Kemudian, Mohamed Roselan berpindah ke Madras mengikut Captain Ambler tetapi tidak lama di Madras,  Captain Ambler dipanggil balik  ke England untuk menjadi guru. Sebaliknya Mohamed Roselan terus berkhidmat  di Madras  selama tujuh bulan dan kemudian dipindahkan ke sebuah istana kosong bersama-sama  askar-askar lain di  Calcutta.

Semasa Mohamed Roselan berada di India, ada dua orang lagi Melayu berkhidmat dengan tentera British iaitu Captain  Ibrahim bin Ismail[2] dan seorang lagi bernama Captain Raja  yang Mohamed Roselan tidak ingat namanya.  

Mereka telah dipelawa masuk Force 136. Pihak tentera British juga mengambil 40 orang Melayu yang balik dari Makkah serta yang  berada di Mesir  memasuki Force 136.  Namun  begitu 25 orang Melayu daripada mereka membuat keputusan tidak menyertai Force 136 sebaliknya pulang ke Makkah semula. Bakinya yangtinggal termasuk Mohamed Roselan telah segera dihantar ke Colombo, Ceylon dan di tempatkan dalam sebuah kebun getah untuk latihan tentera.

Kapten Ibrahim datang ke Colombo untuk menyertai Force 136 sebagai ketua. Dua orang lagi pegawai Melayu itu balik ke New Delhi, India. Manakala Captain Ambler dilantik sebagai Ketua Pasukan di England dan diarah  datang ke Colombo 2-3  bulan sekali.

Selepas latihan, Mohamed Roselan dihantar balik ke Tanah Melayu dengan menaiki kapal selam. Apabila sampai di Lumut mereka mendapat  maklumat bahawa tentera Jepun sudah tahu tentang  kedatangan mereka. Oleh itu kapal selam itu berpatah balik ke Ceylon

Mohamed Roselan, sekali lagi dihantar naik kapal selam menuju Lumut.  Bersamanya ialah dua orang askar British iaitu seorang wireless operator  dan seorang lagi  berpangkat Captain. Apabila sampai di Lumut beliau sekali mendapat maklumat bahawa mereka tidak boleh mendarat kerana tentera Jepun sudah tahu dan menunggu kedatangan mereka.Oleh itu sekali lagi kapal selam itu berpatah balik ke Ceylon kerana tidak dapat mendaratkan orang yang dihantar.
Selanjutnya, Mohamed Roselan dihantar pula ke Calcutta belajar dan berlatih menggunakan payung terjun. Selepas latihan dia dihantar balik ke Ceylon. Tidak berapa lama kemudian ramai orang Melayu menyertai Force  136  dan terus dihantar ke Calcutta untuk  mendapatkan latihan  menggunakan  payung terjun. Selepas tamat latihan, meraka dihantar balik ke Tanah Melayu dengan menaiki pesawat tentera dan mendarat turun dengan payung terjun di Grik, Perak dandi Kuala Lipis, Pahang.
Payung Terjun

Captain Ibrahim dengan tiga orang lagi askar Force 136 telah dihantar ke Terengganu dengan kapal selam dan mendarat di Pulau Redang.  Tentera Jepun kemudian mendapat tahu mengenai pendaratan ini dan terus segera menangkap mereka. Nasib baik mereka berjaya menperdayakan pihak tentera Jepun bahawa mereka mesti diberi kebenaran menghantar signal ke  Ceylon untuk menunjukkan mereka tidak ditangkap oleh pihak Jepun dan mereka pula mendakwa orang yang dibenarkan mendapat maklumat yang diluluskan oleh pihak British  bagi diketahui oleh pihak Jepun. Adalah difahamkan,  pegawai tentera Jepun yang mengendalikan kemelut itu dikatakan masih tidak percaya bagaimana dia  telah dipedayakan.    

Mohamed Roselan kemudian menerima perintah untuk dihantar ke Tanah Melayu dengan menaiki  kapal terbang tentera dan mendarat dengan payung terjun di Ulu Lipis, Pahang. Kesemuanya ada  lapan orang yang  dihantar termasuk beliau iaitu tiga orang British, seorang wireless operator, seorang berpangkat Captain dan seorang berpangkat Major.  Di situ mereka telah menemui beberapa orang Melayu Pahang  yang hendak berkhidmat dalam Force 136. Antaranya ialah Allahyarham Tun Ghazali Shafie  dan   Allahyarham Kolonel Yeop Mahidin. Ghazali Shafie akan masuk hutan berjumpa mereka dalam masa 2-3 hari sekali. Apabila Jepun menyerah diri dalam bulan Ogos, 1945 Force 136 telah dibubarkan danketuapasukannya bernama Lt. Col. Hedley,  telah dihantar ke Terengganu menjadi Pegawai Daerah.  

Pada tahun 1963 Mohamed Roselan diterima masuk pasukan Home Guard dan kemudian pada bulan Oktober tahun yang sama memohon pula untuk memasuki Askar Wataniah.  Kebetulan tiga orang panel temuduga itu terdiri dari Dato’ Seri Khalil Hj Husein yang pada masa itu sedang berkhidmat di Kementerian Pertahanan,  seorang Brigedier bangsa  Inggeris dan Allahyarham Kolonel Yeop Mahidin yang juga akan mengetuai pasukan Tentera  Wataniah  tersebut.   Dato’ Seri Khalil  menyebut bahawa beliau banyak  maklumat tentang pengalaman Mohamed Roselan  kerana keluarganya sekampung dengan Khalil di Kg. Lawan Kuda, Gopeng, Perak menyebabkan Mohamed Roselan berjaya dalam temuduga tersebut. 

Sesungguhnya Mohamed Roselan adalah wira perang dunia ke-2 yang kental dan cekal menjalani kehidupan tentera yang penuh dengan ranjau berduri sehingga bersara tahun 1941. Kini walaupun berusia 89 tahun (2012) tetapidia masih sihat dan menetap di rumah anaknya di Taman Ehsan, Kepong, Selangor.
           
__________
Sumber:    Dato’ Seri Mohamed  Khalil Haji Hussein, No 7, Jalan Ampang Ulu 3, 55000 Kuala Lumpur
Foto Ehsan:  Haji Asrul Dahari[1]   Allahyarham adalah  bekas Ahli Parlimen Batang  Padang  (kini: Tapah)  serta pernah  berkhidmat  sebagai  Menteri  Pelajaran   dalam   Kabinet  Tunku Abdul Rahman  Putra Al-Haj  (Perdana Menteri Malaysia yang pertama) dan  bergelar Tan Sri.

[2]Mantan Ketua Turus Angkatan Tentera Malaysia dan bergelar Tun

1 comment:

  1. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
    Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...